WhaleFeast

“WhaleFeast – Ecological, commercial and social challenges of the recent extreme winter arrivals of whales in Northern Norway” – nytt internasjonalt FoU-prosjekt med aktiv deltakelse fra Arctic-365.

Mangel på kunnskap om turismens innvirkning og andre menneskeskapte aktiviteter på hvalens oppførsel har ført til konflikter mellom aktørene i området, og industrien krever ny kunnskap om hvordan man sikrer ansvarlig hvalsafari. Prosjektet vil behandle flere av kunnskapshullene som for tiden hindrer oss i å utvikle strategier for å tillate videre vekst av en bærekraftig hval turisme industri samtidig som det sikres en ansvarlig bruk av dyreliv og fiskeressurser. Nylig tilstrømning av sild og hvaler representerer en betydelig økonomisk mulighet for lokalsamfunnene. Våre viktigste mål er å legge til rette for en bærekraftig planlegging og samarbeid i Nord-Norge gjennom et samarbeid mellom forskningsinstitusjoner og andre interessenter. Vårt andre hovedmål er å skape anbefalinger for beste praksis av en ansvarlig utvikling av fartøystrafikk, fiskeri og turisme basert på de biologiske ressursene i fokus (hval og sild).

Prosjektet vil gi en utmerket plattform for kommunikasjon mellom turister, fiskere, ledere og lokalsamfunn, for den voksende hval- og vinterturismen. I tillegg vil det bidra vesentlig til utviklingen av lokal kompetanse og ekspertise, spesielt ved å bygge felles arenaer for lokale akademiske institusjoner, offentlige etater og kommersielle foretak.

 

 

Foto: Marten Bril