Back to All Events

Retningslinjer for Hvalsafari i Nord-Norge


  • Scandic Grand Hotel Tromsø Tromsø (map)

Utenlandske turister strømmer til Tromsø, Senja, Vesterålen og andre deler av Nord-Norge for å oppleve Nordlyset og se hval. Kundene er betalingsvillige og utviklingen er positiv for reiselivet som stadig styrker sin lønnsomhet. Økt vinterturisme skaper forutsetninger for å etablere helårs arbeidsplasser. Dette er gode nyheter for næringsutviklingen i nord. Men – i denne raske utviklingen er det også skjær i sjøen.

I reiselivsnæringen ser vi ofte at når et marked vokser følges dette av mange nyetableringer. Det er i utgangspunktet positivt for ei næring som har behov for flere kompetente hoder og arbeidsvillige hender. Utfordringen er at det er krevende å produsere gode, bærekraftige opplevelser basert på naturopplevelser. Enkelte av de som kommer inn i næringen er alene lokket av å tjene raske penger, men ikke alltid kvalifisert.

Reiselivsklyngen Arena Lønnsomme Vinteropplevelser har på et tidlig stadium tatt ansvar ved å arrangere kurs for å skolere aktørene. Utfordringen er at det er noen få «cowboyer» som aldri har vært på, og kanskje aldri vil komme på slike kurs. Dermed har en hel næring et problem. Kunden ser ikke forskjell seriøse og ikke seriøse aktører, og har få hjelpemidler for å finne frem i dette markedet.

Retningslinjer for Hvalsafari-bedrifter

Vi registrere at det er svært ulike rutiner hos aktørene når det gjelder gjennomføring av hvalsafari turer. På Island som er en av de ledende hvalsafari destinasjoner i verden er det utviklet retningslinjer eller ”Code of Conduct” for hvalsafari bedrifter.

Arena Lønnsomme Vinteropplevelser tar nå et initiativ for å utvikle retningslinjer for hvalsafari bedrifter og inviterer hvalsafaribedrifter, forskere og reisemålsselskaper til seminar i Tromsø 7-8.11.16.

Sted                          :                Scandic Grand Hotel, Tromsø

Tid                            :                Mandag 7. Nov kl. 17.30 – tirsdag 8. Nov kl 15.30

 

Program              

Mandag 7. Nov

17.30     Velkommen, hensikt og presentasjon, Børre Berglund

18.00     How the animal welfare perspective is helping with the growth in whale safari at Iceland, Sigursteinn Másson

18.45     Behov for retningslinjer i Norge, Geir Maan

19.30     Felles middag

 

Tirsdag 8. Nov

09.00     Hvalsafari sett fra forskerperspektivet, Britt Kramvig

09.45     Retningslinjer for hvalsafari i Visit Tromsø Regionen, Chris Hudson

10.30     Pause

10.45     Code of conduct på Island og hvordan andre land regulerer hvalsafari aktiviteter, Sigursteinn Másson

12.00     Lunsj

13.00     Diskusjon ledet av Børre Berglund

15.00     Videre arbeid

15.30     Avslutning

 

Foto: Yngve Olsen Sebbe/nordnorge.com

Earlier Event: October 19
Vinterguidekurs Tromsø og Narvik 2016
Later Event: March 28
Klyngesamling 28. - 29. mars